Pazar, Ocak 29, 2012

Anlamamak/Anliyamamak - Bugun Anlayissizligim Uzerimde

Bazi davalari anlamak icin,  zavalli Ali Taran'in ozel hayatini takip etmekten daha fazla emek harcamak gerekiyor. Medya; medya bilgi veriyor ama bilgiler o kadar boluk porcuk ki, butunu olusturmak neredeyse imkansiz.

Bir kere anlamadigim ilk sey;
Onlarca asker, gazeteci hapiste ve suclari da gizli orgut kurmak -- ama bir yandan Hrant Dink'in suikasti oncesinde (bir kac kere) polise ihbar yapildigi halde, arkasinda orgut yoktur (sistematik ihmal mi var?) dendi.
Gizli orgut bol, sadece Dink cinayetinin arkasinda kesinlikle orgut yok. Gercekten eldeki doneler ile olasiligi dusuk gibi, ama cikan sonuc bu.

Bilmedigim baska bir sey bu kadar asker ve gazeteci  hangi suclardan tutuklu veya tutuksuz yargilaniyor, kac kisi yargilaniyor, kac kisi tutuklu. Maalesef epey arastirdim ama ozet bir bilgilendirme bulamadim. O yuzden bulduklarimla ben ozet yapmaya calisacagim:


Balyoz Darbe Plani Davasi: 
2003 Mart ayinda 1.Ordu Komutanliginin hukumeti devirmek icin Balyoz isimli bir darbe plani hazirladiginin iddiasi uzerine Istanbul Bassavciliginin actigi dava. 
Bu plan ilk Taraf gazetesinin muhabirleri tarafindan Ocak 2003'te gundeme gelmis.
O zamandan beri 5000 sayfalik belgeler ve daha sonra da 10 cuval delil ele gecirilmis. Ozetle plan su bes adimdan olusuyormus:
  • Birinci aşama istihbarat faaliyetlerinin yer aldığı ve tamamlanmış olan aşamadır.
  • İkinci aşama askeri müdahale için zemin hazırlama süreci olduğu öne sürülmektedır.İddianamede şöyle deniliyor: "Yapılanma içerisinde yer alan bazı jandarma görevlileri tarafından hazırlanan 'Sakal' ve 'Çarşaf' isimli eylem planlarıyla kargaşa yaratma planlandığı, 'Oraj' ve 'Suga' isimli planlarla hava sahası ve kıta sahanlığı konularında Yunanistan'ın taciz edilerek iki ülke ilişkilerinin gerilmesinin öngörüldüğü (anlaşılmıştır.) Böylece öncelikle 1'inci Ordu merkezli İstanbul ve çevre illerde sıkıyönetim ilan edilmesini amaçladığı (...) tespit edilmiştir.
  • Üçüncü aşama askeri müdahalenin fiilen ilan edildği aşamadır.
  • Dördüncü aşama yürütme görevinın 'Milli Mutabakat Hükümeti'ne tarafından devralmasıdır.
  • Beşinci ve son aşama ise yürütmenin tekrar sivil yönetime devredilmesi için 'seçime' gidilmesidir. 1

Simdiye kadar 3 adet Balyoz iddianemesi var, bunlarin birlestirilmis olarak 367 emekli ve mazavvaf asker (fiilen askerlik yapan demekmis) yargilaniyor. Bunlarin 249'u tutuklu.2

Ergenekon Davasi


89'u tutuklu,282'i tutuksuz, 4'u Firari (2 tanesi- eski Istanbul Belediye Baskani Bedrettin Dalan ve Cagdas Egitim Vakfi Eski Baskani Gulseven Yaser), 3'u olmus olan toplamda 383 sanigi bulunan dava. Esas olarak bu dava Turkiye'de operasyon gosteren Ergenekon orgutune uye olmakla sucluyor saniklari. 
"Ergenekon" kavramı, ilk olarak Can Dündar (bu kadar zevzek bir adamdan bu konunun cikmasina da ben inanamadim) ve Celal Kazdağlı'nın, Show TV'de yaptığı 40 dakika adlı programın devletin içindeki yasadışı yapılanmaların tartışıldığı 7 Ocak 1997 tarihli bölümünde dile getirilmiştir. Programın konuklarından Erol Mütercimler, Ergenekon'u 12 Mart döneminde işkenceli sorguların yapıldığı Ziverbey Köşkü'nün komutanı olarak tanınan ve 1991 yılında bir Dev-Sol militanı tarafından öldürülen emekli Tümgeneral Memduh Ünlütürk'ten duyduğunu Ergenekon'un içerisinde subaylar, emniyetçiler, profesörler, gazeteciler, işadamlarının olduğu; çeteler olarak tanımlanan küçük birimlerin Ergenekon'un içindeki birer parça olduğunu iddia etmiştir. 4

 Bu sure zarfinda cuvallarca Ergenekon orgutu ile ilgili delil bulundu, ve ust davalarda birlestirilmek uzere bir suru alt dava acildi.
  • 1. Ergenekon Davasi-,108 sanik 
Ilk Durusmasi 20 Ekim 2008'de yapildi.  23 Ocak'ta 211. durusma oldu.
Tutuklu Yargilananlarin Listesi


Savunma hakkini kullanirken soyledigi sozlerden Dogu Perincek'e 16 yil hapis cezasi verildi.
  • 2. Ergenekon Davasi-,119 sanik
Ilk Durusmasi 20 Temmuz 2009'da yapildi.

Davanin temelini 2003ve 2004 senelerinde mevcut hukumeti devirmek icin yapilan gizli  planlari olusturuyor. Bu planlarin kod adlari: Sarikiz, Ayisigi, Yakamoz ve Eldiven.

Tutuklu Saniklar:




  • Poyrazkoy Davasi-71 sanik,  
Ilk Durusmasi 9 Nisan 2010'da yapildi .

Poyrazköy davası, Deniz Kuvvetleri içerisindeki bir cuntanın planladığını öne sürülen bir dizi yasadışı eylemi konu alıyor. Kafes eylem planına ilişkin belgelere, Ergenekon yargılaması çerçevesinde yapılan aramalarda, Ergenekon sanığı Levent Bektaş'ın bilgisayarında ulaşıldığı öne sürüldü. Eylem planıyla, özellikle Türkiye'de yaşayan gayrimüslimlere yönelik şiddet eylemleri tasarlandığı ve bu suretle mevcut hükümetin özellikle dış politikada yalnızlaştırılmasının hedeflendiği iddia edilmiştir. Planın ayrıntılarında, gayrimüslimlere yönelik çeşitli suikast, kundaklama ve tehdit faaliyetleri, Koç müzesinde sivillere yönelik sansasyonel bir bombalama eylemi bulunduğu iddia edilmiş ve 10 Mayıs 2009'da Koç müzesinde bulunan TNT kalıplarıyla planlanan bombalama eylemi de bu çerçevede değerlendirilmiştir. Eylem planının Yarbay Ercan Kireçtepe tarafından hazırlandığı ve Koramiral Kadir Sağdıç yönetimindeki hücreler tarafından icra edileceği de ileri sürülmüştür.[Poyrazköy'le birleştirilen ve "amirallere suikast" olarak bilinen davanın sanıkları ise Ergenekon'un Karargâh Evleri yapılanmasında yer almak, uyuşturucu madde bulundurmak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek gibi suçlamalarla yargılanıyorlar. 5



Tutuklu Saniklar:


  • Irtica ile Mucadele Eylem Plani Davasi-29 sanik,   
"İrtica ile Mücadele Eylem Planı” hayatımıza Taraf Gazetesi'nin 12 Haziran 2009 tarihli haberiyle girdi.
Gazetenin manşetten verdiği haberde, Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi tarafından hazırlandığı öne sürülen Albay Dursun Çiçek imzalı bir andıç vardı. Habere göre andıçta, AKP ve Fethullah Gülen cemaatini bitirmeye yönelik planlar vardı. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde “irtica ile mücadele birimi” oluşturulduğu iddiası da haberde yer alıyordu.
 .....
16 Haziran'da ise AKP yöneticileri, Genelkurmay Harekat Başkanlığında hazırlandığı iddia edilen ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ''Bu metin, içerisinde bulunan başlıklar ile değerlendirildiğinde özellikle demokrasiye yönelmiş ve demokrasiyi adeta yok etmeye yönelik bir girişimin ip uçlarıdır. Bunun doğruluğu, yanlışlığı, sahte midir, gerçek midir? Bu süreç onun takibi sürecidir. Ondan sonra da bunun faillerini bulma süreci de yine bunun içerisindedir'' dedi.  6

30 Aralik 2011'de 50. durusumasi yapildi.

  • Islak Imza Davasi
  • Internet Andici Davasi - bu iki davada Irtica ile Mucadele Eylem Plani Davasi altinda birlestirilmis.
Radikal gazetesinden Ezgi Başaran'in yazisindan:

-İnternet andıcı iddianamesini diğerlerinden ayıran en temel özellik AKP, Fethullah Gülen, Kürt sorunu, Ermeni sorunu ve Kıbrıs sorunuyla ilgili benim en kibar haliyle ‘tuhaf’ diye tanımlayabileceğim metinler içeren 42 internet sitesinin TSK’yla bağlantısını ne Genelkurmay Başkanlığı’nın ne de şüphelilerin inkâr etmiyor olması. Evet vardı öyle şeyler diyorlar.

-Bu iddianamenin farkı; 2007’de çoğu kapatılmış olan bu sitelerin IP adreslerinin izleğine, domain adresini satın alan kişilere, archive.org kullanılarak sitelerde yer alan geçmiş tarihli yazılara ulaşılmış olması. Dolayısıyla ortada bu sitelerin ne dediğine, kimlerce kontrol edildiğine, sonra nasıl ortadan kaybolduklarına ilişkin somut deliller mevcut.

-Genelkurmay’a göre bu siteler TSK’yla ilgili halkı bilgilendirmek amacıyla Bilgi Destek Şubesi’nce yayımlanıyordu fakat içeriklerine bakıldığında bu tür kurumsal bilgilerin bir iki başlık dışında esamisinin okunmadığı görülüyor. 42 site derken; iddianamenin temelini ‘irtica.org’ ve ‘turkatak.gen.tr’ adlı iki sitenin oluşturduğunu söylemeliyim.

-İddianameye göre; ‘irtica.org ve turkatak.gen.tr isimli sitelerdeki yayınlar genel itibariyle ulusal düzeyde yayın yapan basın yayın organlarında çıkmış köşe yazıları ile haberlerden oluşuyordu.’ Bu derlemelerin özelliği ‘Başbakan, Adalet, İçişleri ve Milli Eğitim bakanları üzerinden hükümeti baskı altına alıcı, tezyif ve tahkir edici’ olmasıydı.
7

Tutuklu Saniklar:


    •    Erzincan Davasi-, 14 sanik
    •    CYYD/CEV Davasi-, 8 sanik
    •    Sile'de yapilan kazilar-, 4 sanik
    •    Levent Ersoz Suikast Girisimi-, 1 sanik
    •    Golcuk Iddianemesi, 10 sanik
    •    OdaTV Davasi  14 sanik 



Son 6 dava ile ilgili arastirmalari henuz tamamlayamadim, ama okuduklarimdan anladigim kadari ile medya hic de benim dusundugum kadar sessiz degilmis(sessiz degillermis diyorum/yansiz ve arastirmacilar demiyorum), her iddianemenin tetiklemesi bir gazeteci/yazarin yazisi/programi ile ortaya cikmis...






Hiç yorum yok: